έκθεση

έκθεση

8/12/16

Εικαστική έκθεση στο Κτίριο Κωστή Παλαμά με έργα τέχνης εμπνευσμένα από την Ελληνική Αρχαιότητα και τον Παρθενώνα


Με αφορμή την απονομή της πρώτης τιμητικής σκυτάλης σε μία διακεκριμένη προσωπικότητα των Γραμμάτων και των Τεχνών, μία ενέργεια που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και υλοποιείται από την διαδικτυακή ομάδα "We Love the PARTHENON" επιμελούμαι εικαστικό διήμερο (15 & 16 Δεκεμβρίου 2016) στο Κτίριο Κωστή Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έργα τέχνης εμπνευσμένα από την Ελληνική Αρχαιότητα και τη μοναδικότητα του Παρθενώνα.


Συγκεκριμένα, η διαδικτυακή ομάδα "We Love the PARTHENON" που δραστηριοποιείται στο μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στο Facebook, προωθώντας το αίτημα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, διοργανώνει ετήσια σκυταλοδρομία προσωπικοτήτων, όπου μια διακεκριμένη προσωπικότητα που αγωνίζεται για την Επιστροφή των Γλυπτών, θα παραλάβει την πρώτη σκυτάλη, ενώ στο πλαίσιο της πρωτότυπης αυτής δράσης διοργανώνεται εικαστική έκθεση με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Βασιλικής Σαργολόγου, Άννας Τσιβδάρη και Χρήστου Ταβιτίδη.
Στη θεματική αυτή έκθεση θα παρουσιάσω το εικαστικό έργο "Ιππείς" που είναι εμπνευσμένο από τη Δυτική Ζωφόρο του Παρθενώνα.
"Η ιδέα της σκυταλοδρομίας, προήρθε ύστερα από την εξαιρετική πρωτοβουλία να συσταθεί η ομάδα στο διαδίκτυο με αποκλειστικό σκοπό την παρουσίαση του Παρθενώνα και των γλυπτών του, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, μέσα από αναρτήσεις φωτογραφιών των μελών της ομάδας προωθώντας το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών. Η σκυταλοδρομία Προσωπικοτήτων αποτελεί μια συμβολική ενέργεια που επιβραβεύει την προσπάθεια διακεκριμένων ανθρώπων για τη συνολική προσφορά τους στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, απονέμοντας τους επίσης και τον τίτλο "Πρεσβευτής Μηνύματος για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα". Η διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων και συγκεκριμένα εικαστικών εκθέσεων προσφέρει επίσης τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να εμπνευστούν από το οικουμενικό μνημείο μας και να δημιουργήσουν έργα που θίγουν το ζήτημα της επιστροφής, ενεργοποιώντας και ευαισθητοποιώντας μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων ως προς το ζήτημα αυτό. Η αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO του Υπουργείου Εξωτερικών, επιβραβεύει την ενέργεια αυτή, που προβάλει το σκοπό της επιστροφής, γιατί η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής ..."
Λίγα λόγια για το έργο των καλλιτεχνών
Η δημιουργός Βασιλική Σαργολόγου, απεικονίζει στα έργα της την πολυποικιλότητα των γραμμικών συνθέσεων. Η καλλιτέχνις Άννα Τσιβδάρη εκφράζεται με ακαδημαϊκές τεχνικές, χρησιμοποιώντας μια ευρεία γκάμα χρωμάτων εμπνεόμενη από την Ελληνική Αρχαιότητα και το Ελληνικό φως. Ο ψηφιδογράφος καλλιτέχνης Χρήστος Ταβιτίδης δημιουργεί αριστουργήματα με φυσικές ψηφίδες από σπαράγματα Βυζαντινών κεραμικών αγγείων που διατηρούν ανέπαφο το αρχικό χρωματισμό και τον διάκοσμο τους, εμπνεόμενος από την Ελληνική Αρχαιότητα και τα μεγάλα έργα των καλλιτεχνών.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΠΟΥ: Κτίριο Κωστή Παλαμά

Ακαδημίας 48, Αθήνα (Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο)
ΠΟΤΕ: 15 & 16 Δεκεμβρίου 2016
Επιμέλεια έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός (Εικαστικός καλλιτέχνης - Μουσειολόγος)
Ώρες λειτουργίας: 4-8 μμ